Лекарството Ozempic с глюкагоноподобен пептид 1 ( ) получи  за

...
Лекарството Ozempic с глюкагоноподобен пептид 1 ( ) получи  за
Коментари Харесай

Оземпик за отслабване – Отговорите на 9 често задавани въпроса

Лекарството Ozempic с глюкагоноподобен пептид 1 ( ) получи  за приложимост при възрастни с диабет вид 2 в края на 2017 година Но в последно време то е известно по други аргументи, а точно заради изгодите му за намаляване.

Популярността му пораства, тъй като доста звезди и авторитетни персони от ден на ден се обръщат към използването на медикаменти GLP-1 като Оземпик. Следователно води до това, че Оземпик за намаляване се употребява не по предопределение от хора, които не страдат от затлъстяване или диабет.

Тенденцията за определяне на хора, които не дават отговор на критериите, е освен безконтролно определяне, само че може да попречи на доставянето на медикаментите на тези, които имат най-голяма потребност от тях.

Какво е Оземпик?

Оземпик е комерсиална марка за лекарството, известно като семаглутид, обяснява  доктор Анджела Фич , FACP, FOMA, президент на и основен медицински шеф на , компания за опазване на здравето, включваща здравословно тегло.

Оземпик е инжекционно лекарство, което се слага един път седмично от хора с диабет вид 2. Първоначалното му утвърждение от FDA беше за дози от 0,5 мг или 1 мг. През 2022 година по-висока доза от 2 мг.

Понижава кръвната захар, като оказва помощ на панкреаса да създава инсулин.

Одобрен ли е Оземпик за намаляване?

Не.

„ Ozempic е утвърден единствено за диабет “, споделя доктор Чарли Зелцер ,  базиран във Филадефия доктор със документи за затлъстяване и вътрешни заболявания.

Интересното е обаче, че дейната съставна част, семаглутид, е утвърдена за намаляване под комерсиалното название Wegovy.

През октомври 2022 година , че Wegovy му е оказал помощ да отслабне.

Каква е разликата сред Ozempic и Wegovy?

Както Ozempic, по този начин и Wegovy са търговски марки със семаглутид, като инжекционни препарати. Но те не са напълно идентични.

Wegovy е утвърден от FDA за лекуване на наднормено тегло и затлъстяване. Wegovy съдържа по-висока доза семаглутид [2,4 мг] от Ozempic и е създаден особено за лекуване на наднормено тегло и затлъстяване.

Но оказва помощ ли Оземпик за намаляване?

Проучванията към семаглутид и отслабването са употребявали дозите на Wegovy,  , което демонстрира, че доза един път седмично от 2,4 мг семаглутид може да понижат телесното тегло, когато се комбинират с промени в метода на живот .

В изследването тези, които са приемали лекарството и са трансформирали метода си на живот, са изгубили приблизително съвсем 15% от телесното си тегло спрямо 3% в групата на плацебо.

Така че, да, семаглутид – най-малко при по-висока доза от 2,4 мг – може да помогне за намаляване. Въпреки че не е ясно дали разликата от 0,4 мг в дозата за Ozempic по отношение на Wegovy има значение, би трябвало да е часно, че двете медикаменти работят по еднакъв метод.

Ozempic работи, като предизвиква угнетяване на апетита и усилва времето, належащо на храната да излезе от стомаха, което води до чувство за задоволеност по-дълго. Трябва да ясно, че не прави нищо магическо за метаболизма.

Въпреки това, което някои звезди и авторитетни лица в обществените медии може да настояват, тези медикаменти не са предопределени за хора, които желаят да смъкват няколко кг.

Пациентите с обикновено тегло без диабет може да отслабнат, в случай че одобряват GLP-1, само че рисковете от лекарството надвишават изгодата от загубата на тегло единствено с цел да бъдат слаби. GLP-1 не са проучвани при тази популация и евентуално ще забележим повече странични резултати при този вид несъответствуваща приложимост.

Колко време лишава да отслабнете със семаглутид?

Експертите споделят, че отговорът на този въпрос ще варира от човек на човек.

Като цяло са нужни няколко седмици, с цел да започнете да виждате резултата от отслабването с Оземпик.

Част от това е, тъй като хората не стартират да одобряват всичките 2,4 мг семаглутид едновременно. Вместо това, те стартират с доза от 0,25 мг на седмица и се усилва на всеки четири седмици, достигайки до 2,4 мг.

Дозата се покачва последователно на всеки четири седмици, с цел да се понижи вероятността от странични резултати. След като се реализира дозата, която предизвиква угнетяване на апетита, задоволителна да провокира калориен недостиг, отслабването се случва бързо.

Важно е да следвате инструкциите за дозиране на вашия снабдител на здравни услуги, с цел да намалите рисковете от странични резултати.

Безопасен ли е Ozempic?

Ozempic нормално се смята за безвреден в дози до 2 мг. за възрастни с диабет вид 2, само че експертите споделят, че някои хора не би трябвало да го одобряват.

Трябва да се заобикаля при доста хора, в това число, само че освен хора с анамнеза за панкреатит , хора, такива които са имали медуларен рак на щитовидната жлеза или които са изложени на нараснал риск от медуларен рак на щитовидната жлеза.

Вашият доктор може да ви помогне да определите дали сте подобаващ за Ozempic. Освен това някои хора могат да получат нежелани реакции. Често срещаните включват:

  • гадене
  • запек
  • световъртеж
  • понижен вкус
  • диария

Можете ли да възстановите изгубеното тегло след прекъсване на семаглутид?

Проучване с близо 2000 души, оповестен през 2022 година, демонстрира, че хората, които са спрели приема на дози от 2,4 мг семаглутид, са възвърнали две трети от тежестта, което са изгубили една година след прекъсването.

Дългосрочната грижа е от значително значение.

Тъй като затлъстяването е хронично заболяване, би трябвало да го лекувате хронично, продължавайки по съгласуван изчерпателен метод. Хората би трябвало да работят със своя доктор за холистичен метод към метаболитното здраве, ръководство на тежестта и първична грижа.

Може ли някой да приема семаглутид дълготрайно?

Семаглутидът е безвреден за дълготрайна приложимост, като дълготрайния приема може да помогне на човек да поддържа загубата на тегло.

Експертите считат, че би трябвало да продължите с медикаментите, които приемате, в случай че са ви помогнали да отслабнете, тъкмо както продължавате с лекарствата за холестерол, откакто холестеролът ви е по-нисък. Ако го спрете, холестеролът ви се повишава още веднъж.

Какви са другите лекувания за затлъстяване?

Затлъстяването е хронично заболяване през целия живот за доста хора и би трябвало да се лекува по съчувствен и изчерпателен метод, насочен към пациента, като да вземем за пример взимане на споделени решения по отношение на приема на медикаменти или интервенция с оглед на рисковете и изгодите.

Промените в метода на живот като диета и извършения постоянно се предлагат като метод за намаляване от първа линия, само че те не работят за всички.

Затлъстяването е комплицирано заболяване с доста фактори. Когато измененията в метода на живот не са задоволителни, медицинските лица прибавят други лекувания, с цел да оказват помощ на пациентите да живеят по-дълго, по-здравословно и с по-добро качество.

След определяне на степента на затлъстяване, здравна история и други фактори, лекарите могат да предпишат хапчета за намаляване, други медикаменти, повече интензивност и извършения или хирургично лекуване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР